Skip to main content
search
0

TIPS KUKU BEBAS KERING MENGGELUPAS

 

Ada yang mengatakan kuku adalah perkara pertama yang dipandang ketika “first impression” – bukannya sesuatu yang baik untuk individu yang mengalami kuku kering menggelupas untuk kelihatan sihat. Sukarnya keadaan kuku ini untuk tampak seperti selepas manicure apabila kuku menjadi pecah dan nail polish mengeruhkan lagi keadaan.

 

Jika anda mengalami masalah kuku kering, menggelupas, pecah-pecah, ada perkara yang anda perlu tahu untuk kembalikan seri kuku sihat.

 

  1. Rendam kuku dalam olive oil

Untuk kuku lemah, nipis, rendaman kuku dengan extra virgin olive oil selama 10-15 minit setiap hari selama sebulan, kemudian 2 kali seminggu.

“Penggunaan minyak sayuran dapat membantu merawat kuku kering menggelupas dan pecah-pecah,” jelas Dr.Wenjay Sung, podiatrist bertauliah di Los Angeles. “Tidak seperti krim, minyak lebih baik untuk proses serapan minyak ke dalam nail bed dan melembap struktur kuku lebih lama daripada krim dan gel.”

  1. Guna cuticle oil sebagai rutin

Penggunaan cuticle serum membantu menyihatkan kutikel kering dan rapuh, kuku rosak dengan Vitamin E.

Dr. Elizabeth Tanzi berkata, “Kutikel boleh mengering akibat membasuh tangan dengan kerap menggunakan sabun pencuci tangan dan manicure berlebihan. Jika tidak diberi perhatian, hal ini boleh menyebabkan kuku retak dan patah, meningkatkan risiko jangkitan pada kuku.

  1. Penggunaan kuku berlebihan/kuku sebagai alatan

Kuku bukanlah alat untuk membuka tin, atau mencungkil sesuatu. Sebaliknya, gunakan pen atau objek lain selain kuku di dalam aktiviti harian anda.

  1. Pakai sarung tangan semasa aktiviti harianKuku kilat dan cantik5

Semasa basuh pinggan, bersihkan halaman rumah, pakailah sarung tangan yang sesuai. Bahan pencuci tidak selamat untuk kuku, boleh menyebabkan kuku kering menggelupas dan pecah-pecah.

Menurut Dr. Tanzi, “Saya nasihatkan penggunaan losyen pekat pada tangan dan cuticle serum dapat membantu kuku dan tangan kelihatan hidrat dan sihat.”

 

  1. Amalkan makanan kaya dengan biotin

Pastikan diet pemakanan anda mengandungi makanan kaya dengan biotin seperti hati, telur rebus, biji-bijian, bunga kobis dan avocado. Tambahan kepada kesihatan tubuh, biotin boleh membantu menguatkan struktur kuku. Anda juga dinasihatkan biotin dalam bentuk supplement untuk memudahkan diet pemakanan harian anda.

 

Atau… anda boleh skip langkah di atas…

 

Kutika Miracle Cuticle & Nail Serum satu-satunya serum kuku yang boleh membantu anda mengatasi dilema yang mengganggu anda selama ini. Kaya dengan Vitamin E, dibantu dengan manfaat utama dari Neonyca, diimport dari France satu formula terbukti saintifik membantu pertumbuhan ceramide dan keratin semulajadi untuk kuku tebal, licin, kuat dan lembap semula jadi. Juga mengandungi Habbatus Sauda, keupayaan yang terkenal dengan bahan melawan keradangan pada kulit, membantu kuku bebas jangkitan kuman dan fungus.

kutika-serum-curiospa kuku-kering-menggelupas

Dapatkan Kutika Nail Serum ini pada harga promosi sempena December Mega Sale

Hanya RM59.90 , FREE postage

Untuk maklumat lanjut, hubungi kami di 0125146500 (Nini)

Leave a Reply

Open chat
Curio Spa
Hi 👋
Welcome to Curio!
Let me help to book the service for you.
Click "Open Chat" below to send us your preferred spa package, date & time.