Punca Ketiak Hitam dan Gatal

Ketiak hitam hilang keyakinan wanita

Ramai wanita memiliki masalah ketiak hitam dan gatal masih buntu untuk merawat atau mengatasinya. Masalah ini hangat diperkatakan dan ini merupakan salah satu masalah utama untuk wanita khususnya wanita di Asia Tenggara. Secara umumnya, mereka percaya kegatalan pada ketiak dan cuaca yang panas adalah punca menjadikan mereka percaya ketiak menjadi hitam dan kusam. Oleh itu, wanita perlu sedar punca-punca lain yang menyumbang pada ketiak hitam dan gatal.

Punca-punca ketiak hitam dan gatal:

#1 Mencukur bulu ketiak dengan cara yang salah

ketiak hitam dan gatal 1Pencukuran bulu ketiak ternyata dapat menyebabkan hiperpigmentasi pada kulit ketiak yang akan menyebabkan perubahan warna pada ketiak dan menimbulkan bintik-bintik hitam pada ketiak. Selain itu, iritasi dan kegatalan juga boleh mengakibatkan permukaan ketiak menjadi luka dan berdarah jika kerap menggaru sehingga boleh menyebabkan pertumbahan jerawat, parut dan ketiak menjadi hitam dan gatal.

#2 Salah memakai deodorant

ketiak hitam dan gatal 2Pemakaian deodorant yang tidak sesuai pada kulit mengakibatkan masalah iritasi pada kulit ketiak menjadi hitam dan gatal. Perubahan warna ini diakibatkan oleh sisa-sisa deodorant yang menumpuk di ketiak. Sisa-sisa tersebut kemudian meninggalkan alumunium yang kemudian bercampur dengan bakteria yang ada pada lipatan ketiak.

 

#3 Pakaian ketat

ketiak hitam dan gatal 3Pakaian yang ketat mengakibatkan kurang pengudaraan tertutama di bahagian ketiak. Hal ini mengakibatkan bakteria terkumpul sehingga menyebabkan ketiak menjadi hitam dan gatal menyebabkan berlakunya iritasi.

 

 

Untuk memberikan nafas baru terhadap permukaan ketiak anda, perlulah memberikan ‘rawatan’ atau penjagaan yang rapi seperti bertukar kepada cara waxing. Waxing mampu memberikan ‘rawatan akar’ kepada masalah ketiak hitam. Bulu yang akan tumbuh selepas waxing juga menjadi lebih halus dan hal ini berbeza dengan bercukur. Curio Spa adalah solusinya dan kami mampu memberikan perkhidmatan waxing yang sesuai untuk mengatasi masalah ketiak hitam dan gatal. Untuk pertanyaan dan tempahan boleh berhubung dengan terapis kami bagi membantu anda untuk bertukar kepada waxing. Sila klik di sini untuk mendapatkan promosi waxing berbaloi dari kami.

ketiak hitam dan gatal 4

Leave a Reply